kassajärjestelmä

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Matkahuollolla on kolme tapaa toimia kun loppuasiakas haluaa palauttaa tavaran takaisin kauppiaalle:

  1. Kiinteä palautustunnus
  2. Palautusosoite kortti
  3. Aktivoitava lähetystunnus (ei vielä tuettu)


Kiinteä palautustunnus


Aina samatunnus jonka kauppias voi antaa asiakkaalle. Loppuasiakas kävelee paketin kanssa esim R-kioskille. Koodi annetaan kassahenkilölle, joka syöttää koodin järjestelmään. Koodi luo rahtikortin, jonka palautusosoite on aina kauppiaan palautusosoite. Tätä ei pysty muuttamaan kassalla. Eli toisin sanoen loppuasiakas ei voi lähettää paketteja kauppiaan laskuun muualle, mutta ei myöskään esim. takaisin noutamaansa myymälänketjun toimipisteeseen, jos kauppias ei ole määritelly sitä palautusosoitteeksi. Jos halutaan useamman toimipisteen palautus, tarvitsee jokaiselle palautusosoitteelle olla oma palautuskoodi.

Toimintatavan huonopuoli on että kauppais ei tällöin tiedä palautuksesta ennenkuin se syötetään järjestelmään. Tällöin ei voida ennakoida palautuvan tavaran kappale ja lähetysmääriä. Kassahenkilö ei syötä mitä on ottanut vastaan, ainoastaan tekee rahtikortin ja ottaa paketin hyllyyn.

Kiinteän palautustunnuksen voi pyytää Matkahuolon asiakaspalvelusta. Palvelun aktivointi on ilmaista, eikä siinä ole kiinteitä kulutja. Kauppias maksaa normaalisti palautettujen lähetysten mukaan normaalisopimushinnastonsa mukaisesti.


Palautusosoite kortti


Kauppias luo lähetykselle palautusosoite kortin. Fyysinen palautuskortti laitetaan alkuperäisen lähetyksen mukaan. Tämä pitää luoda Matkahuollon online portaalista. Tällä hetkellä Omnisell taustajärjestelmä ei tue palautuslähetysten tulostusta.

Palautuskortin huono puoli on sama kuin kiinteässä palautustunnuksessa, eli kauppias ei voi ennakoida mitä palautuu. Tämän lisäksi jokaiseen lähetykseen palautuslappujen tulostus maksaa kauppiaalle ylimääräistä. Yleensä laskennallisesti arvioidaan yhden tulostuksen maksavan 0,1 €.

Tämä ei vaadi mitään ylimääräistä sopimusta vaan on Matkahuollon vakiotoiminnallisuusAktivoitava lähetystunnus


Omnisell järjestelmä ei vielä tue tätä toimintatapaa. Loppuasiakas voi verkkokaupan tilausseurantasivulta pyytää palautusta kyseiselle lähetykselle ja valituille tuotteille sekä kappalemäärille. Tämä tulee taustajärjestelmään negatiivisenä myyntitilauksena ja luo asiakkaalle seitsemännumeroisen lähetystunnuksen, joka lähtee asiakkaalle sähköpostitse sekä tekstiviestillä. Asiakas voi antaa kyseisen lähetystunnuksen esim R-kioskilla, jolloin kassahenkilö tulostaa järjestelmästä palautuskortin kyseiselle koodille. Kauppias saa tiedon kyseiselle myyntitilaukselle että tavara on vastaanotettu Matkahuollon toimesta.

Kauppias voi tabletilla lukea tavaran sisään ja merkata on myyntikuntoinen tuote vai ei. Eli palautuuko myyntivarastoon vai jonnekin muualle.

Tämä ei vaadi mitään ylimääräistä sopimusta vaan on Matkahuollon vakiotoiminnallisuus.

  • No labels